Те го обвиняват, че отстранява свещеници незаконно

Миряни срещу митрополит Николай. Вярващи от Асеновград инициираха общонационална подписка срещу пловдивския владика заради извършени, според тях, църковни и финансови нарушения.

Протестиращите настояват Светият синод да свали расото на митрополит Николай и да го изправи пред църковен съд. Наскоро дядо Николай се е опитал да изгони отец Тодор от църквата „Света Богородица” и на негово място да назначи други двама свещеници. Наш екип отиде на място, за да провери каква е ситуацията сега, но веднага получи предупреждение да напусне храма.

Петицията срещу митрополит Николай вече е подкрепена от 900 души. С нея го обвиняват, че  отстранява свещеници незаконно. Един от църковните хористи, разказва, че дядо Николай имал твърда тарифа за назначаване на нови свещеници.  „Това е абсолютна клевета, за която ние ще заведем съдебен иск”, коментира отец Атанас Манолов, архиерей в Пловдивска митрополия.

Авторите на подписката обвиняват дядо Николай и че изкуствено е завишил броя на учениците в Духовната семинария, за да се източват пари от МОН. В същото време започна и контра подписка в защита на дядо Николай.  Тя тече във всички църкви на пловдивската епархия. Митрополитът отказа коментар.

Репортер: Благой Бекриев