Вижте какво се случва в столицата!

Повече пациенти-повече приходи - принципът, на който работи българското здравеопазване. За болните се води борба. Преди няколко месеца майката на Марияна Ганева пристига в София, за да помага на дъщеря си в отглеждането на малко дете. Един ден семейството й я намира паднала на земята. Викат линейка.

„Когато пристигна лекарят, той започна да умува  къде да я откарат. Когато го попитах дали ще отидем до „Пирогов”, той каза, че там заради ремонтите е по-трудно достъпна болницата и трябва да видим къде ще отидем и започна да звъни на други лекари. На 2-3 пъти не успя да се свърже с някого. Последният път успя и се свърза с лекар от болница”, разказа Марияна Ганева.

Принципът, на който трябва да се карат спешните пациенти е най-близкото лечебно заведение, в което може да бъде оказана помощ. Такава е заповедта, издадена от здравното министерство миналата година.  По неясни причини линейката с майката на Марияна, която е в столичния квартал “Хаджи Димитър”, не отива в ИСУЛ, подминава Окръжна болница, “СофияМед”, не поема към желания от пациента “Пирогов”, а се озовава в ортопедична болница “Витоша”.

Там обясняват, че трябва смяна на тазобедрена става. Спешно. С началото на операцията настъпват усложнения. Жената е преместена в друга болница, но лекарите не могат да я спасят и тя умира. Няколко седмици дъщерята прави опити да вземе документите от болницата по ортопедия, за да погребе майка си.

И на поредното позвъняване чува това от управителя на болницата д-р Орлин Филипов – управител на болница “Витоша”: Притеснявам се да не ви подлъжат. Има гладни адвокати, които се чудят как да „изкилифинчат” нещата и да опозорят човек, за да може да спечелят някой лев”.  

Управителят на болницата отказа да говори пред камера. Писмено той ни обясни, че за пациента е направено всичко необходимо. Усложненията са били твърде много.  Междувременно, повече от месец, Марияна Ганева чака отговор институциите към Министерството на здравеопазването защо майка й не е откарана в най-близката болница. Чака и резултатите от атоупосията, за да разбере причините за смъртта. Последното, което е чула е, че скоро няма да стане.

Плаща ли се на линейки, за да карат спешните пациенти в определени болници?  Разкритията на Генка Шикерова продължават и в петък  в „Здравей, България”.