"Всяко трето българско дете не се дохранва пълноценно", заяви националният омбудсман

Оказва се, че да се дари храна е много по-трудно, отколкото да се изхвърли.

„Това е факт, защото върху дарените храни производителите дължат 20% ДДС, а ако я унищожат, не дължат нищо. Такава е ситуацията в България, това е много несправедливо и престъпно на фона на гладуващите български граждани”, обясни в „Здравей, България” националният омбудсман Мая Манолова. 

По темата

Всяко трето българско дете не се дохранва пълноценно. В същото време 670 000 тона храни се унищожават всяка година, а се даряват под половин процент”, обясни още Манолова.

„Ако храната, която се унищожава, се дарява, ситуацията за гладуващите хора значително ще се промени. Предлагаме 1% от годишния оборот на производителя да може да бъде даряването. От премахването на ДДС върху дарените храни държавата няма да загуби, а ще спечели”, каза омбудсманът.

„Кампанията трябва да освободи пътя на дарението, да го направи законно и контролирано. Основната задача на бизнеса е да генерира печалби, а не да дарява произведеното от него. Именно затова предлагаме пренебрежително малък процент от годишния оборот да бъде признаван за дарение и освободен от ДДС. Това се прави с цел да няма злоупотреби”, коментира от своя страна Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Тя допълни още, че важен ефект в полза на потребителите е, че с това ще се спре практиката за преетикиране на храни с изтичащ срок на годност.

Най-много се изхвърлят месо, млечни продукти – точно това, което липсва на трапезата на бедните българи.

„Очакваме финансовият министър да чуе нашите аргументи и да измислим най-доброто решение”, завърши Мая Манолова.