Той е задържан на "Капитан Андреево" през 2011 година при опит да влезе в България

Заподозреният, че е един от организаторите на атентата в Истанбул Aхмед Чатаев е освободен от българския съд преди пет години. Тогава магистратите са разглеждали искане за екстрадирането му в Русия по обвинения в тероризъм.
 
Турската полиция задържа още 11 заподозрени за взривовете на Летище Ататюрк. А у нас - властите обясниха как и защо соченият за организатор на кървавия атентат Ахмед Чатаев - Едноръкия е останал на свобода, въпреки международната заповед за арест от Русия.
 
Чатаев още през 90-те години е участвал във войната във Чечения и е участник и в т.нар. "Кавказки емират" на Доку Умаров. Но през 2008 година той е бил арестуван в Швеция, не само в България. Арест в България през 2011 г. На 1 юли Окръжният съд в Хасково разрешава екстрадицията му в Руската федерация, но на втора инстанция прокуратурата сама се отказва да поддържа искането. През 2012 г. той отново е арестуван и то в Грузия - отново в Кавказ, където губи и част от крака си.

Ахмед Реджапович Чатаев - Едноръкия е сочен за един от главните вербовчици на руски граждани за бойните групи на "Ислямска държава".

„Много европейски вид, светли очи, интелигентен, образован. религиозен, защото ми поиска коран, който му осигурих”, обяснява Веселин Георгиев,  адвокат на Чатаев през 2011 г.

През май 2011 г. Ахмед Чатаев се оказва в България и отново е арестуван, след Швеция - този път при влизане от турската граница на "Капитан Андреево".

„Бях в залата, когато го доведоха за гледане на мярката му за 72 часа неотклонение и задържането му с оглед бъдещо екстрадиране”, добавя Веселин Георгиев,  адвокат на Чатаев през 2011 г.

Но е освободен, защото е политически бежанец.

„Българските служби са си свършили работата тогава, а съда не мога да комментирам, те спазват международни спогодби”, обяснява премиерът Бойко Борисов.

„Това е правилото. Когато един човек го заплашва изтезание, убийства, в една страна, без да има значение какъв е, може да е международен терорист, може да е Осама бин Ладен, не могат да го екстрадират в страна, в която има такава заплаха срещу него”, казва Красимир Кънев от Хелзинкския комитет.

Руските служби издирват Ахмед Чатаев повече 15 години по обвинение за участие в незаконно въоръжено формирование.

„От документите по искането, се установява, че искането е от прокурор от град Грозни, за извършени  там престъпления”, обяснява Миглена Тянкова от Окръжния съд в Хасково.

„Той е придобил статут на бежанец в Австрия от 2003 г. А той е издирван за престъпления от 1999 г. до 2007 г.”, коментира Магдалина Иванова от Апелативния съд в Пловдив.

През януари 2016 г. - два месеца след атентата в Париж, руските спецслужби предупреждават, че имат информация за готвени атентати в Европа от подразделение на "Ислямска държава" под ръководството на Ахмед Чатаев.

А турските сили за сигурност подозират Чатаев, че е участвал и в планирането на атентатите на бул. "Истиклял" в Истанбул, както и пред джамията "Султан Ахмед" от януари.