Замърсяването може да засегне рибните ферми, кораловите рифове и туризма

Учени идентифицираха нов неизвестен досега източник на замърсяване, който засяга над 20 на сто от водите по американското крайбрежие, предадоха Франс прес и БТА.
 
Източникът е подпочвена вода от континента, която е замърсена от дренажни системи, торове и септични ями. 
 
По темата
„Известно е, че дъждовна вода пада върху почвата и се оттича в реките, за да стигне до океаните”, обясни проф. Одри Сойър от университета на Охайо. „Друга, скрита част от дъждовната вода обаче прониква в почвата по крайбрежието и се оттича в океаните под морското равнище. Сладка вода навлиза в океана и обратно, солена вода - в крайбрежни райони с подпочвена вода. Урбанизацията, селскостопанското развитие, климатът и топографските особености влияят върху количеството на водата, която се оттича в двете посоки. Този обмен има голямо въздействие върху качеството на питейната вода близо до крайбрежието и върху морската вода, в която плуваме и ловим риба".
 
Екипът ѝ установил, че 12 на сто от американското крайбрежие може да бъде засегнато от подпочвено замърсяване, което да повлияе върху качеството на водата. Райони северно от Мексиканския залив и в северната част на атлантическото и тихоокеанското крайбрежие на САЩ могат да бъдат колонизирани от вредни водорасли, които поглъщат кислорода във водата. Замърсяването може да засегне рибните ферми, кораловите рифове и туризма. В други 9 на сто от американското крайбрежие пък може да бъде регистриран обратният ефект, при който подпочвена вода е "заразена" от морска. Тези райони са в югоизточната част на Флорида, южната част на Калифорния и в Лонг Айлънд, Ню Йорк. 
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".