Гигантският Еърбъс А380 ще прелети и кацне в столицата, управляван от българин

Забележително авиационно събитие ще се разиграе в небето над София около 13 часа тази неделя. Внушителният гигант Еърбъс А380 ще прелети и кацне на летището в столицата на 16 октомври, при това пилотиран от българин.

При липса на облачност всички желаещи ще могат да видят самолета, изпълняващ полет на Луфтханза от Франкфурт. Той ще бъде умело приземен от Марио Бакалов - единственият българин в Европа, който може да пилотира Еърбъс А380.

По темата

Луксозният двупалубен Еърбъс ще остане на българска земя до 17 часа и до него ще имат привилегията да се докоснат представители на медии, високопоставени лица и клиенти на авиокомпанията.

Еърбъс A380 e наистина изключителен самолет и като такъв изисква специални условия за опериране и управление. На много летища по света зоните за чекиране, изходите към самолетите и пространствата за качване в самолета са модернизирани, за да могат да обслужват A380. Качването на пътниците в самолета пък става на две нива - чрез три ръкава до горната и основната палуба.

По случай празника на авиацията - 16 октомври, Командването на ВВС организира и Ден на отворени врати в авиобаза Враждебна на 16 октомври от 12:00 до 17:30 часа, където всички желаещи ще могат да се докоснат и разгледат различни самолети - Спартан, Ан-30, Л-410 и Ан-26, както и да наблюдават ниското прелитане и кацане на самолет Airbus A380 с добра видимост към пистата на летище София.

В тон с празника Луфтханза пуска на сайта си промоционални билети на полети, оперирани с Еърбъс А380, до топ дестинации в Азия и Северна Америка. Между 14 и 17 октомври 2016 българските клиенти ще могат да се сдобият с двупосочни билети на цени от 380 евро за дестинациите Хюстън, Лос Анджелис, Маями и Сан Франциско (полетите трябва да се изпълнят до 24 юни 2017 г.), както и с двупосочни билети до Делхи, Хонг Конг, Пекин и Сингапур) на цени от 480 евро (полетите трябва да се изпълнят до 28 февруари 2017 г.).

„Луфтханза“ предлага полети между Германия и България вече 46 години. Авиопревозвачът, заедно с Austrian Airline и Swiss представляват Луфтханза Груп в България и осигуряват достъп до над 400 дестинации по света. Компанията получава своя първи A380 на 19 май 2010 г и днес притежава 14 от тези самолети във флота си. Освен за удобството на пътниците, Еърбъсът се грижи и за осигуряването на работни места - всеки A380 създава 400 директни работни места само в Lufthansa.

*Платена публикация