Статистиката убива мита, че ток крадат само бедните и ромите

От началото на 2015 г. близо 400 са бизнес клиентите, хванати в кражба на ток повече от един път, а от началото на годината загубите на ЕРП-тата са почти 2 млн. и половина от кражбите на същите клиенти. Това сочат данни на трите енергодружества.

Статистиката убива мита, че ток крадат само бедните и ромите. Вниманието сега е към бизнеса. 

По темата

Първият пример е новооткритият Музей на автомобилите от социализма в Пещера. Собствениците му братя Кушеви държат и хотел в същата сграда. Проверка в енергодружеството  показва, че са хващани общо четири пъти - все за кражба на ток. За дружествата е ясно как е станала. 

Отричаш, докато те хванат, е основен принцип на бойното поле. Явно и във войната с кражбите на ток.

Вторият пример е завод за безалкохолни напитки в старозагорското село Ветрен. Според Енергото само за тази година производителите са крали ток три пъти.

От дружеството обаче разказват, че бизнесменът добре знае, че не е отчитал цялото потребление и само за глобите би трябвало да плати 3000 лева.

Музеят и хотелът са глобени за 14 500 откраднати киловатчаса през 2016 г. Това по сегашното законодателство струва 2000 лева.

Заради безсилието и на Енергото, и на държавата, крадците на ток нито получават по-големи сметки, нито остават без електрозахранване.

От КЕВР обещават повишаване на глобите. Други промени не се предвиждат.