Всеки десети краде ток чрез манипулиран електромер

 

Всеки десети краде ток чрез манипулиран електромер, показват данни на ЧЕЗ. Въпреки мерките кражбите стават все по-често явление.

 

Само за миналата година енергото в Западна България е хванало в крачка над 6000 потребители, които са ползвали незаконно ток. Това е с 25% повече, отколкото през 2014 г. От ЧЕЗ уточняват, че загубите са за сметка на компанията, но се отразяват и на редовните клиенти, защото влошават качеството на услугата. 

Още по темата

 

Баща и син в схема за кражба на ток за хиляди левове – уличи ги журналистът на Нова Вероника Димитрова в репортаж отпреди няколко месеца. Те получиха по година и 9 месеца пробация и глоба от 200 лева. Случаят е драстичен, но не и единичен.

 

На лов за манипулирани електромери тръгна и екип на Новините на Нова в столичния квартал „Младост”. Нарушенията не закъсняха. Само един поглед в отвореното табло и специалистите веднага „надушват” съмнителните електромери – по пломбите. И съмнението се оказва основателно. 

 

„След измерване с уреда се вижда каква е грешката – в момента е минус 74,86%, което означава, че на сто единици, преминали през електромера, 74 не се отчитат. Това са загуби за дружеството”, обясняват инспекторите. 

 

Находката никак не изненадва съседите. Преди да затворят таблото, техниците попадат и на още една манипулация. Едно от домакинствата плаща едва 16% от енергията, която ползва. 

 

Равносметката – от 35 проверени електромера в един вход – два са манипулирани. Те се свалят и се изпращат за експертиза. Куриозът е обаче в санкциите - ако на месец едно средно домакинство ползва 350 киловата на цена от 17 стотинки, ще плати за ток 60 лева. Ако същото това семейство реши да краде ток и бъде хванато в крачка, ще плати наполовина по-малко, отколкото редовните клиенти. Причината - служебно ще му начислят само по 9 стотинки за киловатчас. При това само за три месеца назад. 

 

А как в Европа наказват крадците на ток? В Германия, Словакия и съседна Сърбия начисляват служебно електроенергия за 6 месеца назад по реалните цени на тока. В Чехия пък - за цели две години. В България санкциите съвсем скоро ще бъдат завишени неколкократно - поне такива са плановете на енергийния регулатор.