Ще има ли по-сериозни наказания за нарушителите?

ЕРП-тата се обърнаха към държавата за помощ във връзка с непрекъснатите кражби на ток. Те искат крадците да плащат по-скъпа електроенергия. В момента, ако човек бъде хванат, че ползва незаконно ток, плаща двойно по-малко от редовните клиенти. 

По темата

„На 6 октомври предстои Върховният съд да се произнесе дали КЕВР може само да определя начина, по който се установяват кражбите на ток, или също така има правото да определя и цената, по която да се плати крадения ток”, обясни в „Здравей, България” Момчил Андреев от ЕНЕРГО-ПРО.

При нас най-голямата кражба е за 150-200 хиляди лева. Това са хотели, производствени предприятия. По Северното Черноморие има много хотели и ресторанти, които го правят”, поясни той.

„Нашите юристи провериха регистрите на съдилищата за 2015 г. и се оказа, че има около 120 присъди за кражба на ток, от които две са ефективните, 20 – условни, а другите са пробация”, каза още Андреев.

„Варненското село Каменар е един от рекордьорите в региона по кражба на ток. Там има три трафопоста, на които има около 300 семейства. От тях 150 са изключени, защото не плащат. При проверка установихме, че има близо 20 незаконни присъединявания”, заяви Момчил Андреев.