Продължава издирването на черните кутии на Ту-154

На дълбочина 27 метра са открити няколко части от корпуса на разбилия се в Черно море руски самолет, в който имаше 92 души, обяви руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от местни агенции, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

 

По темата

По-рано бе съобщено, че е открит целият корпус на самолета. Открити са отломки, петметров фрагмент и фрагмент с обозначителни светлини на самолета.

Продължава издирването на черните кутии на самолета Ту-154, но засега не може да се каже колко време ще е нужно за намирането им, заяви руският министър на транспорта Максим Соколов.

ПЪРВИ СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАТА ВИЖТЕ ТУК

Проучват се четири версии за катастрофата на самолета на руското министерство на отбраната в Черно море. Попадане на предмети в двигателя; некачествено гориво, довело до загуба на мощност и спиране на работата на двигателя; пилотска грешка и техническа неизправност на самолета.

Катастрофата може да е в резултат на претоварване и отказ на техниката, съобщава пред Интерфакс запознат със ситуацията източник.
„Свидетелските показания и други обективни данни, получени в хода на разследването, говорят за това, че самолетът не е успя да набере височина и поради някаква причина – вероятно претоварване и техническа неизправност, е паднал в морето“, казва източникът. 
Той допълва, че „на този етап версия за атентат е практически изключена“. „Наличните обективни материали, включително и показания на очевидци, опровергават тази версия“, каза той. По думите му, очевидците разказват, че самолетът необичайно дълго летял ниско, не е набирал височина, и по този начин приоритетна версия става тази за техническа неизправност. 

До момента няма данни да е било извършено терористично нападение.

Смята се, че са загинали всичките 92 души на борда на самолета, който се разби две минути след излитането си от Сочи. Сред пътниците имаше десетки певци от световноизвестния хор на руската армия, които трябваше да изнесат новогодишен концерт в руската база Хмеймим в Сирия, както и девет руски журналисти и руска лекарка, известна с благотворителната си дейност във военни зони.

Води се мащабна операция по откриване на отломки и на черните кутии на самолета. В нея участват над 3500 души, в това число 135 водолази, 39 кораби и катери, седем дълбоководни апарата, пет хеликоптера и безпилотни самолети. Руското министерство на отбраната съобщи, че до момента са открити 11 тела и над 150 фрагмента от самолета. Първите тела на жертви от катастрофата вече пристигнаха в Москва за идентификация.