До момента са унищожени над 9000 птици при констатираните 10 огнища на заболяването

Създава се междуведомствен оперативен щаб за контрол и ликвидиране на птичия грип между Министерство на земеделието и храните, МВР и ДАНС. 

По темата

Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието Десислава Танева с представители на институциите и птицевъдния бранш.

Щабът ще провежда всекидневни заседания, на които ще бъдат набелязвани и превантивни мерки за областите, където не са констатирани огнища на болестта. Целта е да се провежда ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването.

„Всички стопани, чиито птици са умъртвени, ще бъдат обезщетени. В 30-дневен срок изплащахме обезщетенията за Заразния нодуларен дерматит, по същия начин и стопаните на птиците ще бъдат компенсирани“, обясни Танева.

До момента са унищожени над 9000 птици при констатираните 10 огнища на птичи грип в страната. БАБХ съвместно с МВР ще контролира забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около констатираните огнища.