Това съобщиха от Агенцията за безопасност на храните

Огнища на птичи грип са били открити в областите Видин, Враца и Пловдив, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Всички мерки за спиране на разпространението на заразата са взети. 

По темата

Изследванията в лабораторията на агенцията по храните потвърждават положителни проби на птичи грип в няколко огнища в страната. Става дума за птицеферма в с. Маноле, Пловдивско, дивечовъдно стопанство във Враца, както и за две домашни стопанства във Видин.

Всички животни в тези стопанства са унищожени, а самите места са дезинфекцирани. Добрата новина е, че хората, контактували с тези животни, не показват никакви симптоми на птичи грип.

Най-много заразени животни са открити в птицекланица в пловдивското село Маноле. Там преди дни е пристигнала пратка с патета от ферма в Унгария, която се намирала в наблюдавана от ветеринарните власти зона. Предупреждението дошло от Брюксел.

 „Практиката е била от 3150 еднодневни патенца”, обясни д-р Петя Петкова, заместник-директор на Агенцията.

Положителни се оказали и пробите в стопанство за отглеждане на полудиви патици във Врачанско. Там се отглеждали общо 940 птици. Оказало се, че всичките те са заразени с грипния щам. 

Освен това част от птиците били продадени на домашни стопанства във Видин, където пробите също показват птичи грип.

Третото огнище е Ново село, Видинско. „Веднага бяха убити всички контактни и възприемчиви птици – извърши се почистване и дизенфенция в дворовете, забранихме пазарите на птици, извършва се засилен преглед”, обясни д-р Петкова.

Контакт със заразените птици имали десетки хора. Опасност за тях обаче – няма.

"Собственикът на фермата във Враца е консумирал от патиците, които се отглеждат там. Той няма никакви симптоми", обясни д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в Агенцията. 

„Няма опасност за потребителите от консумация на пилешко месо и пилешки продукти”, категорична е д-р Петкова.

Ветеринарните власти обаче предупреждават да се спазва лична хигиена, а птичите продукти да се обработват внимателно преди да се консумират. Заради открити огнища забраняват и ловът на пернат дивеч.

Първоначалните изследвания в лабораторията на агенцията по храните потвърждават, че щамът в огнищата у нас се припокрива с този на случаите на птичи грип в редица ферми в много европейски държави. Тама обаче няма нито един открит случай на птичи грип при човек. Предстои и повторен анализ в референтна лаборатория.