Прогнози предвиждат застой на строителството или търговията с цигари

2017-та започва с умерени очаквания на бизнеса: 3% ръст на икономиката, но и липса на достатъчно добре подготвени кадри. 

По темата

През 2017-а предприемачите чакат почти същия растеж на икономиката като миналогодишния. Добрите прогнози са за производството на автомобилни части, химическата промишленост и оптиката. 

Бизнес въртележката - ще справим или няма да се справим през 2017-а - започна преди часове.

Малин има фирма за безалкохолно в монтанското село Копиловци. Тази година той няма да съкращава работници. Напротив - открива минимум 5 работни места. Причината са нови инвестиции - поточна линия за пълнене на вода в по-големи бутилки - 3-5-10 литра.

Бизнесът обаче е стаил дъх и чака да види какво ще стане с властта. Първата тревога на предприемачите обаче е фактът, че липсват достатъчно работници с подходящата квалификация.

Според прогнозите, годината може да донесе застой на строителството или търговията с цигари.

Анализите отсега поставят София на първо място за бизнес през 2017-а. Заради нея Югозападният регион е първи по предприемачески дух в прогнозите. На второ място е Североизтокът - заради химическата си промишленост. Засега Северозападът убедително държи последното място и през 2017-та.

Репортери: Биляна Борисова, Велина Сашева