Хиляди напуснаха домовете си, има щети по някои сгради

Земетресение от 7,2 по Рихтер разтърси южната част на Филипините, причинявайки щети на някои сгради и принуждавайки хиляди жители да напуснат домовете си, предаде БТА.

По темата

Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви, че трусът бил на дълбочина от 10 км и с епицентър 57 км югозападно от град Сарангани на остров Минданао, най-големия в южната част на архипелага. Няма данни за пострадали. 

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами обяви за опасност от големи вълни чак до Индонезия, съобщи Ройтерс. Според американския център имало риск от опасни вълни на разстояние до 300 км от епицентъра. Но Ренато Солидум, шефът на филипинския сеизмологичен институт заяви за Ройтерс, че не е издавано предупреждение за цунами и не се налага евакуация. Все пак институтът е отправил препоръка хората да стоят далеч от брега.

Таванът на търговски център в град Генерал Сантос се е срутил, а прозорците и вратите са се разтрошили в резултат на труса, както се вижда от снимки на местни жители. Стара сграда на градския пазар се е срутила, а електричеството за кратко е било прекъснато, съобщи ДПА. 

Свидетели разказват, че хората излезли масово от домовете си на улицата по време на земетресението, но след това повечето се прибрали и няма признаци за паника. Според представител на властите в провинция Давао хората на брега видели как водата се отдръпва навътре и после се връща обратно към нормалното, предаде Ройтерс.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.