"ГЕРБ и Обединените патриоти преодоляхме различията си в името на съвместно правителство", заяви той

 С думите, че е последният човек, който сяда на премиерския пост само заради властта, Борисов пое щафетата от служебния премиер Огнян Герджиков, който пък му обясни, че ако изборите не са били проведени честно, той нямало да е министър-председател.

Министерският съвет преживя същата сцена като от преди няколко месеца - двама премиери - Герджиков и Борисов - си разменят властта. Този път обаче се преминава към редовен мандат, а не към служебен.

В третото правителство на Бойко Борисов влизат премиер и 20 министри. Създава се и ново ведомство - за председателството на европейския съвет догодина.

Най-отговорни в правителството се предполага да бъдат вицепремиерите. Този път - четирима, по равно разделени - ГЕРБ и Обединените патриоти. Валери Симеонов ще отговаря за икономическата и демографската политика. Освен за министерството на отбраната Красимир Каракачанов поема обществения ред и сигурността, а Екатерина Захариева - правосъдната реформа. Тя е и министър на външните работи. Специално създаденото министерство за председателството на Европейския съвет поема Лиляна Павлова. А Цецка Цачева, която не успя да стане депутат заради преференции, вече е министър на правосъдието. Първото заседание на новото правителство е другата сряда. 

Преди да отиде при служебния премиер, парламентът одобри състава на третия кабинет на Бойко Борисов. Ето какво каза там Борисов.  

„ГЕРБ и Обединените патриоти поемаме отговорността за управление на България през следващите четири години. Намираме се в исторически момент за света и Европа – политическата несигурност, икономически проблеми, религиозни противоречия, нестабилността в региона. Това налага надмогване на партийния егоизъм и посветеност на интересите на българските граждани и националните приоритети”, заяви от трибуната на парламента Бойко Борисов. 

Парламентът избра Борисов за премиер (ВИДЕО)

„В името на българските граждани преодоляхме различията си, вижданията си по много въпроси и постигнахме съгласие по основните приоритети в работата на съвместното ни правителство. Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване”, каза още Борисов. 

По темата

„Ще предприемем всички мерки, за да гарантираме сигурността на българските граждани и да ограничим битовата престъпност чрез засилено полицейско присъствие в населението места на страната. Ограничаване на нелегалните мигранти и защита на националните ни граници, които са наш основен приоритет. Ще провеждаме политики и ще налагаме мерки за увеличаване доходите на гражданите чрез заетост и по-голяма производителност на труда. Модернизацията на страната и ускоряването на растежа ще осигурят БВП от 120 милиарда лева в рамките на мандата”, обеща бъдещият премиер. 

Той гарантира минимална работна заплата от 650 лева и средна работна заплата от 1500 лева.

„Ще създаваме по-гъвкави възможности за заетост и допълнителна квалификация на работещите, като улесним активните и предприемчиви с мерки за по-добро съвместяване на кариерата, семейния живот. Ще подкрепим както растежа на икономиката, така и решаването на демографските проблеми на страната. Социалните помощи ще се обвържат със заетост.”, каза Борисов.

Увеличаването на минималната пенсия ще се осъществи от 1 юли 2017 г., а минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне от 1 октомври 2017 г. Заедно с това ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати през 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009-а.

Ще въведем по-тясно обвързване на социалните помощи с полагането на общественополезен труд, отговорното родителство и редовното посещаване от децата на детските градини и училищата. Ще приложим и система за мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции”, зарече се Бойко Борисов.

Кабинетът ще работи и активно за ограничаването на контрабандата и ще се бори със сивата икономика. 

Поставяме образованието като стратегически приоритет за нашето правителство. То ще осъществи решителна политика, насочена към ликвидиране не неграмотността и задължително образование. Родолюбието и образователната система ще бъде основа на възпитание и извисяване на българския дух, средство за формиране на чувство за солидарност в обществото и привързаност на родината. Ангажираме се увеличаване на инвестициите в образованието и гарантиран ръст на бюджета. Учителското възнаграждение ще се увеличи двойно до края на мандата”, заяви Борисов.

Друга стратегическа цел на кабинета „Борисов 3” е подобряване здравето на нацията. Ще се разширят мерките за профилактика с допълнителни скринингови изследвания и ежегодни профилактични прегледи на всички граждани. Започва поетапна демонополизация на НЗОК и изграждане на интегрирана информационна система.

Борисов няма да се откаже и от основния приоритет на предишните две правителства на ГЕРБ – изграждането на безопасна и модерна пътна инфраструктура и завършване на магистралния пръстен на страната.

„За изграждането на силна армия е необходимо ускорено развитие на въоръжените сили. Въоръжените сили ще се ангажират с по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата и противодействие на тероризма.

Продължава борбата с корупцията на всички нива. Ще бъде предложен нов антикорупционен закон, който ще обединява фрагментираното законодателство и ще създаде единен антикорупционен орган на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Борисов се ангажира с приемането на изменения в Наказателния кодекс, както и за премахването на безкрайното връщане на делата в досъдебна фаза с цел избягване на наказателна отговорност. Важна цел е и въвеждането на електронно правосъдие до края на 2018 г. като една от най-силните антикорупционни мерки, свързани със съдебната система. 

"Необходима е модернизация и обновление за здравословна околна среда. Ще проведем и реформа във ВиК сектора, която да осигури чиста питейна вода и пречиствателни съоръжения в по-малките населени места", каза Борисов. 

Българското земеделие трябва да бъде контурентоспособно и пазарно ориентирано. Финансовата подкрепа ще бъде с фокус върху малките и средни предприятия. Ще бъдат усъвършенствани превенцията и контролът за опазване на горите.

В сферата на транспорта ще се изгражда модерна, екологична и достъпна инфраструктура. Ще се въведе по-справедлив модел за плащане на пътищата чрез въвеждането на смесена система – електронна винетка за леките коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

На финала Бойко Борисов представи пред депутатите персоналния състав на Министерския съвет. След клетвата в парламента 95-ото българско правителство приема властта. Кабинетът "Борисов 3" влиза в Министерския съвет след служебния на Огнян Герджиков. Официалната церемония гледайте тук:

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.