В много планински райони трусът е предизвикал свличания на земни маси и камъни

5,8 по Рихтер в Иран причини смъртта на трима и рани 400 души. По официални данни, в болница са постъпили 177 души, 26 от които са в тежко състояние. Изпод развалините са били извадени 21 души, информира БТА. 

В много планински райони трусът е предизвикал свличания на земни маси и камъни, поради което са били блокирани 12 второстепенни шосета. 

Близо сто населени места в североизточната иранска провинция Хорасан е Разави са пострадали от земетресение тази нощ, като десет села са разрушени от 60 до 70 на сто, предаде ТАСС, като се позова на иранска телевизия. 

Земетресението с магнитуд 5,8 по Рихтер стана вчера около 23 ч. местно време с епицентър на 43 км от град Боджнурт и дълбочина на огнището 12,4 км. След това бяха регистрирани 25 вторични труса с магнитуд около 3 по Рихтер, съобщи ТАСС.

Засегнатият район близо до границата с Туркменистан е основно селскостопански, отбелязва "Асошиейтед прес".

Иран е разположен в зона на сеизмична активност. В началото на април земетресение с магнитуд 6 причини смъртта на двама души, а четирима бяха ранени на около 80 километра от североизточния град Машхад. През януари четирима загинаха след трус в южната част на страната, където често има земетресения.

През 2003 г. земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер почти напълно разруши историческия град Бам, в югоизточната провинция Керман, при което загинаха 31 000 души. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.