Здравните заведения са претъпкани над капацитета си от пациенти

Избухване на холера в Йемен е отнело живота на 115 души, други 8500 са в болници, които се опитват да се справят с притока на пациенти, съобщиха от Комитета на Червения кръст, цитирани от БГНЕС.

Болестта е покосила хората в периода 27 април - 13 май. Повече от 8500 са случаите на заболели от холера. Все пак напастта е по-слаба от миналата година, когато болестта отново беше притиснала най-бедната страна в арабския свят – Йемен.

По темата

Йемен е поле на безмилостна гражданска война между подкрепяното от саудитска Арабия правителство и подкрепяните от Иран бунтовници хути, поради което по-малко от половината от територията на страната има функциониращи здравни заведения.

Работещите болници са претъпкани над капацитета си от пациенти със симптоми на холера. На някои места болните лежат по четирима души в едно легло.

Световната здравна организация определя Йемен като една от страните, в които има най-тежка хуманитарна обстановка. Сред тези закъсали страни са Сирия, Южен Судан, Нигерия и Чад. Жизненоважните доставки на храни са непрекъснато недостатъчни, доколкото пристанищата на страната на Червено море са блокирани. ООН предупреди, че 17 млн. души, т.е. около две трети от населението на Йемен, са изправени на ръба на глада.

Повече от 8000 души бяха убити, след като водената от саудитска Арабия коалиция се намеси в подкрепа на йеменското правителство през 2015 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.