Все още не са разкрити виновниците за разпространението на вируса

Нови жертви на една от най-мащабните кибератаки, които светът познава. От днес вирусът е „прероден” в по-устойчива версия, твърдят експертите. 

По темата

Близо 70 хиляди долара са платени от потребители, чиито компютри са били заразени. Това съобщиха от Белия дом. Въпреки плащанията, хакнатите машини остават блокирани. 

Само за няколко дни 300 000 компютъра в 150 страни попаднаха в плен на кибер престъпниците. Става дума за държавни агенции, болници, фирми и физически лица по целия свят - като най-засегната е Русия.

За да бъдат разкодирани устройствата потребителите са изнудвани да платят откуп между 300 и 600 долара.

Въпреки слуховете към момента от МВР не потвърждават да има българска институция сред жертвите на атаката. От „Европол” предупреждават, че опасността не само не е преминала, но има реален риск да последва нов глобален удар, като този от петък вечер.

„Никога досега не сме виждали кибератака в подобни мащаби. Нашето притеснение е, че за първи път сме изправени пред комбинация от искане на откуп с възможностите на компютърен червей. Така заразяването на един компютър води до поразяването на цяла мрежа”, коментира директорът на „Европол” Роб Уейнрайт.

Призивът към потребителите е да не се опитват да плащат, защото няма гаранция, че данните им ще бъдат отключени. Най-ефикасния съвет за предпазване остава обновяването на операционна система, ако тя е остаряла.

По данни на ГДБОП, у нас само областната администрация в Ямбол, е била подложена на атаката, но безуспешно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.