Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса

Продължават проблемите след голямата хакерска атака, която засегна десетки държави по целия свят. Заразени бяха компютрите на институции, фирми и частни лица. Нанесени са щети за милиони. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса.

Десетки хиляди компютри по света спряха да работят. На екрана се появил голям, червен надпис. Който представлява искане за откуп - да бъдат изпратени между 300 и 600 щатски долара на извършителите, за да започне компютъра да работи нормално отново. Сред най-тежко ударените се оказа Великобритания. Компютърната система на здравеопазването се срина. Стотици пациенти бяха върнати от болници и клиники.

По темата

„По график трябваше да ми бъде направена операция на сърцето. Сериозна процедура, чакам вече месеци наред да дойде реда ми. Но докторът каза, че системата е била хакната и бях върнат. А трябваше да ме оперират в петък по обяд”, обяснява британски пациент.   

Властите казаха, че опитът за хакването на компютрите на други институции не е успял.

„Атаката не е насочена специално към системата на здравеопазването. Това е глобално киберпрестъпление. Редица държави и организации са засегнати”, обясни премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Заводите на „Нисан” във Великобротания и „Дачия” в Румъния обявиха, че са спрели работа, заради вируса-изнудвач. В Испания сред поразените е телекома „Телефоника”. И още една от най-големите електрокомпании, както и голяма фирма за газифициране.   

Глобалният мащаб на атаката накара финансовите министри на държавите от Г7, които се събраха в Италия, да обсъдят евентуалните поражения и контрамерки.

„Киберсигурността влезе в дневния ред на днешните срещи, така че ще обсъдим проблема”, заяви Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ.

Според една от фирмите, разработващи антивирусни програми за компютри, най-масово хакерите са ударили компютри в Русия и Украйна. Експерти твърдят, че хакерите са използвали софтуерни инструменти и тактика разработени от американската Агенция за национална сигурност.

А в Англия твърдят, че програмист-любител спрял разпространението на вируса-изнудвач. Той открил слабост в зловредния софтуеър и успял да предотврати заразяването на още хиляди компютри.

Как всъщност действа WannaCry или така нареченият - рекетьорски вирус? Механизмът е прост. Вирусът влиза в компютъра при сваляне на файл. После "заключва" машината изцяло и не показва друго, освен искането за откуп. Европейският център срещу киберпрестъпността и Европол си сътрудничат със специализираните органи на засегнатите страни, за да намалят рисковете от нови атаки и да бъде оказана помощ на заразените от вируса компютри. Засегнати са държави в Европа, Обединените Арабски емирства, Аржентина и Азия. А у нас ударени компютри и мрежи - няма. И все пак, специалистите съветват да обновяваме софтуера на комтютръра си, както и да копираме важната информация на външен хард диск. Родни фирми са ставали жертва на кибератаки в миналото, припомнят експертите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.