Процесът ще продължи до 16 юни

Заподозрените за опита за преврат в Турция - на съд. На подсъдимата скамейка днес бяха изправени 221 души. Задочно ще бъде съден и соченият за организатор на метежа - живеещият в съединените щати Фетхуллах Гюлен. 

По темата

Пред съда в Анкара заподозрените за опита за преврат ще отговарят за планирането и организирането на метежа. Повече от 200 от подсъдимите са от Въоръжените сили на Турция, а поне половината от тях - офицери с рангове от капитан до генерал.  

Заподозрените бяха доведени при изключителни мерки за сигурност в построения специално за процеса съд. Сградата беше обградена от хиляди протестиращи, които настояваха за най-тежкото наказание.

Всички обвиняеми, с изключение на 12 души, които все още са издирвани от властите, присъстваха на процеса. Те бяха преведени през множеството, което скандираше, че иска смъртни присъди. Делото се очаква да продължи до 16 юни.

Повече от 240 души загинаха при преврата, а турските власти обвиниха за него мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен. Той живее в изгнание в Съединените щати от 1999-та година. Опитите той да бъде екстрадиран засега остават без резултат. Предаването му обратно на Турция бе един от въпросите, които президентът Реджеп Ердоган постави пред Доналд Тръмп по време на визитата си преди няколко дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.