Пхенян вече обяви, че разработва план за ракетни удари по американската тихоокеанска територия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се надява севернокорейския лидер Ким Чен Ун "напълно" да разбере сериозността на предупреждението му срещу Пхенян да не предприема военни действия срещу САЩ или съюзниците им, съобщават БТА и Ройтерс. 

"Надявам се те напълно да разберат сериозността на това, което казах", заяви Тръмп пред репортери в частния си голф клуб в Ню Джърси. "Тези думи са лесни за разбиране", добави Тръмп.

Не спира войната на думи между САЩ и Северна Корея

"Ако той направи каквото и да е срещу Гуам или друга американска територия, или някой съюзник на САЩ, той истински ще съжалява", увери американският президент. 

Тръмп каза, че още не е говорил с губернатора на Гуам, но чувства, че жителите на острова ще бъдат в безопасност. "Ако нещо се случи с Гуам, ще има големи, големи неприятности в Северна Корея", заяви американският президент. 

Нова закана от Пхенян

Президентът добави, че САЩ обмислят допълнителни икономически санкции срещу Пхенян, които ще бъдат "много силни" и "на много високо равнище". Тръмп омаловажи критиките на германския канцлер Ангела Меркел срещу реториката му за Северна Корея. Меркел се обяви против ескалацията на войната на думи между Вашингтон и Пхенян и заяви, че не вижда военно решение за конфликта около Северна Корея.

По-рано тази седмица Пхенян обяви, че разработва план за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам до средата на този месец. Планът ще бъде представена на държавния ръководител Ким Чен Ун, който ще вземе решение дали да го приложи.

Ще има ли война между САЩ и Северна Корея?

Японските власти пък съобщиха, че са разположили системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът” в западните си части, за да спрат ракетите, които Северна Корея заплаши да изстреля над страната по посока Гуам.

Японското министерство на отбраната вече е поставило противовъздушният комплекс ПАК-3 в трите японски префектури Шимане, Хирошима и Кочи, които Пхенян предупреди, че влизат в обсега на ракетите му. Очаква се и съседната префектура Ехиме също да се сдобие с противоракетна система.

Военноморските сили пък са изпратили в Японско море кораб на Силите за самоотбрана, оборудван с радарна система, която засече севернокорейските ракети.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.