Аз спрях обществената поръчка, обяви вътрешният министър Валентин Радев

Отново проблеми със спешния телефон 112. Вътрешният министър спря обществената поръчка за поддръжката му, тъй като фирмата, отговаряща за тази дейност, го притискала. Според Валентин Радев тя искала прекалено висока цена и се възползвала от  предстоящото българско европредседателство.

Служител на 112: Пишем на листове, хора умират заради забавянето

Спокойствие за гражданите има, уверява МВР, като допълва, че ако ни се наложи бърза помощ, ще я получим. Съмнения по темата обаче се появиха, защото договорът за поддържане на спешната система 112 е изтекъл още през 2015-та година. Сегашният шеф на МВР също забави обществената поръчка, която да гарантира работещ софтуер и точни адреси на сигналите. 

Понякога до хората не стига лекар. Според спешните медици, недоразуменията често идват още от центъра 112. По-рядко се случва грешката да е техническа - защото софтуерът на 112, например, не работи.

А вътрешният министър призна, че спешният център има проблем още при договарянето кой и как да го поддържа.

"Аз спрях обществената поръчка за поддръжката на телефон 112.  Намерен беше дефект в нея. Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор. В момента се договаряме с представител на фирмата, която е вършила нещата досега, да продължават да ги вършат без това да е в ущърб на гражданите", заяви Валентин Радев.  "Имам увереността, че ще постигнем оптимална цена за поддръжката", подчерта той.

Системата за спешни повиквания 112 - в критично състояние

И уточни, че е договорил до сключването на нов договор старата компания да се грижи 112 да продължи да работи. А грешките заради липсата на поддръжка били рядкост - от около 600 000 обаждания на телефон 112 за последния месец и половина, само при 130 е имало грешка с адресите.

Според МВР, до половин-един месец за поддръжката на систената 112 ще има сключен нов договор.

Какви са обаче притесненията на спешните медици? Гледайте отговора във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.