Причината - той демонстрирал своите "усилия да се интегрира в Испания"

Испански съд отхвърлил през 2015 г. заповедта за екстрадиране от Испания на имама Абделбаки Ес Сатти, под чието влияние са били членовете на терористичната клетка, свързана с атентата в Барселона. Искането за депортиране било заради 4-годишна присъда за трафик на наркотици в Сеута. Престъплението той извършил през 2010 г., но съдът постановил присъдата едва две години след това, информира abc.es.

Имамът, радикализирал терористите от Барселона, е загинал

Когато искането било разгледано в Административния съд на Кастейон, съдията преценил, че мароканецът е демонстрирал явно своите "усилия да се интегрира в Испания". Той представил трудов договор и социални осигуровки, внасяни в испанската хазна за период от шест години и половина.  

Заподозрените за атентата в Барселона - пред съда (ВИДЕО+СНИМКИ)

В решението си за отхвърляне на молбата за екстрадиране, магистратът се позовал и на европейска юриспруденция, според която за да се експулсира дългосрочно пребиваващ чужденец, осъден на повече от една година лишаване от свобода, трябва да има "реална и достатъчно сериозна заплаха за обществения ред или обществената безопасност".  

Един от терористите в Испания получавал 2000 евро заплата

Преди дни полицията обяви, че имамът Абделбаки Ес Сати е сред загиналите при експлозията на къща в Алканар. А във вторник четирима от основните 12 заподозрени за терористичната атака на булевард "Ла Рамбла" в Барселона се изправиха пред испанския съд. Те са обвинени в терористична дейност, притежание на оръжие и няколко по-дребни престъпления, и ще останат в ареста, докато върви делото. Следователите все още проучват чуждестранните връзки на атентаторите. 

Редактор: Анелия Тодорова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.