Операцията е проведена от 28 до 30 август

В Италия е била извършена антитерористична операция за проверка на 27 000 микробуси и малки камиони, съобщи агенция АНСА, цитирана от БГНЕС. 

Операцията е проведена от 28 до 30 август в рамките на антитерористични мерки, въведени след терористичния акт в испанския град Барселона. 

Жертвите на атентатите в Испания станаха 16 (ВИДЕО)

АНСА предаде, че всички проверени превозни средства са били близо до центровете на италианските градове. Задържани са 24 души, 114 са уличени в различни престъпления, 157 товарни автомобили са били конфискувани. Проверени са над 32 000 души, свързани с превозните средства, 5000 от които са били чужденци. 

В спецоперацията са участвали около 3 500 полицаи. 

Стотици хиляди на шествие в Барселона срещу тероризма (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 17 август на туристическата улица „Рамбла” в центъра на Барселона шофьор на микробус се вряза в пешеходци. Загинаха 13 души, а над 100 бяха ранени. По-късно каталунската полиция ликвидира в южния град Камбрилс петима терористи. Те се опитваха да извършат атентат, подобен на този в Барселона. 

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ: Терористите от Барселона часове преди атаката (ВИДЕО)

Отговорност за нападението пое „Ислямска държава”. По-рано по този модел имаше атентати в Ница (14 юли 2016), където загинаха 86 души, на коледния базар в Берлин (19 декември 2016), където жертвите бяха 11. Атентати с коли имаше също в Лондон. 

Заподозрените за атентата в Барселона - пред съда (ВИДЕО+СНИМКИ)

Извършителите на всички нападения бяха от мигрантски семейства, дошли от Северна Африка. 

В италианските градове са поставени бетонни бариери на подстъпите към главните улици в центъра. За предотвратяване на нападения следят и полицейски кордони.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.