Те са се предали на властите, след като иракските сили прогониха екстремистите от Тал Афар

Иракски представители съобщиха, че държат в лагер за разселени лица в Северен Ирак над 1300 чужденци - жени и деца, който са от семействата на бойци от групировката ИДИЛ, съобщи Асошиейтед прес.

Те уточниха днес, че 1333 души от 14 страни са се предали на кюрдските власти в края на август, след като иракските сили прогониха екстремистката групировка от град Тал Афар близо до Мосул.
Военните представители пожелаха анонимност, за да се спази военният протокол.

Те посочиха, че жените и децата няма да бъдат обвинени във военни престъпления и вероятно ще бъдат върнати в родината си. Групата включва и хора от Япония и Южна Корея.

Десетки хиляди чужденци отидоха в Ирак и Сирия, за да живеят в "халифата", провъзгласен от ИДИЛ. Територията под контрол на джихадистката групировка се свива бързо през последните две години, тъй като иракските и сирийските сили завзеха няколко града, уточнява БТА.

"Не можехме да изповядваме религията си в Азербайджан. Не можехме да носим никаби, тъй като имаше навсякъде служители на разузнаването", казва Фейруза, която е родом от Дагестан в Русия.

"Казаха ни, че в Ирак ще прилагат исляма и ние дойдохме тук и беше вярно. Живеехме като мюсюлмани и бяхме много щастливи, докато не дойдоха военните самолети и не разрушиха всичко", каза тя.

Тя и други жени уточниха, че са живели в Тал Афар от началото на 2015 година. Казаха, че нищо не знаят за жестокостите на групировката.

Жените и децата сега живеят в палатки и получават помощи от хуманитарни организации. Те са сред стотиците хиляди разселени в Ирак заради боевете през последната година. Иракските власти си върнаха през юли Мосул, втория по големина град в страната, след деветмесечна бойна кампания. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.