С държавния глава разговаря Николай Дойнов

Първите 8 месеца на поста

„Динамичен, много натоварен. Много дейности, които бих групирал в няколко приоритета - суверенитет, законност, външна политика”. Така президентът Румен Радев определи периода на първите си 235 дни на „Дондуков”-2. 

"Имаше едни изрядни избори. Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация. Водехме лоялна, но активна проевропейска политика", допълни държавният глава.  

Борбата с престъпността

"Престъпността в България винаги е нагла. В малките градове от години живеят в страх. Битовата престъпност е бич. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време" - така Радев oтговори на въпроса дали в България се завръщат тъмните времена по повод отвличането на Адриан Златев.

Държавният глава беше категоричен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по драматичния срив на чужди инвестиции в страната.

КСНС и съдебната реформа

Относно предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност, който ще е на тема корупция, президентът заяви, че очаква не само сближаване на управляващи и опозиция, но и ефективни мерки, около които да се обединят, за да се справи държавата с корупцията.

Според президента трябва да си зададем няколко важни въпроса при изработването на антикорупционния закон: "Първо, с каква цел правим Антикорупционния закон? Второ, какъв ефект очакваме от него? И трето, с какъв инструментариум ще постигнем това?” 

По думите му бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от получаването на сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение.

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел”изтъкна държавният глава.

"Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трява да събира информация, да разследва и да обвинява", допълни той. 

Случаят "КТБ"

„Всички платихме цената за КТБ, затова трябва да знаем истината. Случаят с КТБ трябва да се реши тук, в България, а не в чужбина. Само по този начин ще придобием увереност и вяра, че можем като общество сами да градим своето бъдеще”, заяви Радев.

„Призовах г-н Василев да се върне в България, да се изправи пред българския съд и да даде своите показания. Само така те могат да имат някаква стойност. Общественият интерес към случая расте – това е гарант за сигурността му”. 

Попитан дали е на страната на Цацаров и Пеевски, както го обвинява Цветан Василев, Румен Радев заяви, че е само на страната на закона. 

„Разсекретих и публикувах стенограмите от КТБ”, припомни Радев.

Отношенията с Москва

Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси”. Това заяви президентът относно доклада на правителството, който посочва Москва като заплаха за националната ни сигурност.

„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е лошо да проследим в последните месеци, когато е изготвен доклада, какво са правили лидерите на тази единни, свободна и мирна Европа”, заяви Румен Радев.

Той даде за пример френския президент Емануел Макрон, който постоянно се среща с Путин, както и канцлера на Германия Ангела Меркел, която държи постоянна връзка с Москва.

"Има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши", допълни той в коментар за настроенията спрямо Кремъл вътре в страната. 

Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия

Отношенията с Турция

Европа трябва да е единна пред Турция, смята Радев. 

Той определи т. нар. "изборен туризъм" като "обида" и беше категоричен, че не трябва да се допуска гласуването под строй, което по думите му се случва на всички избори. Посочи и друго постоянно влияние. 

"Какво става с ислямизацията в гетата - тя върви с финансови средства от чужбина. Нормално ли е вероизповеданията в България да се финансират отвън?", попита той, като уточни, че вече е предложил да се мисли за законодателни промени.  

Според него не трябва да се допуска етнически и религиозни общности у нас "да се изолират и капсулират и духовно да бъдат приобщавани към други държави". Той се изказа твърдо против финансирането на наши партии от други държави. И допълни, че страната ни трябва да защити своя суверенитет. 

„Уседналостта е само един от начините за защита на нашия изборен процес. Трябва да се разработи система за електронно дистанционно гласуване, която да позволи на нашите сънародници в чужбина да дадат своя вот", смята държавният глава.

Спорът с военния министър

Относно разминаванията си с Красимир Каракачанов, Радев беше категоричен, че двамата не кръстосват шпаги. И допълни, че армията трябва да действа изцяло в рамките на закона, иначе става опасно.

"Законът позволява армията да действа срещу терористи, но не и срещу обикновени престъпници" - така той коментира използването на специалните сили на армията за залавянето на убиец.

Правомощията на президента

Радев беше категоричен, че няма намерение да инициира референдум за разширяване на правомощията си: "Не съм повдигал този въпрос. От самото начало заявявам, че ще спазвам българската Конституция".

"Президентът представлява 7 милиона българи. Той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над всички", допълни той. 

За новия председател на ВАС

"Редно е от чисто процедурна гледна точка председателят на Върховния административен съд да бъде избран от новия състав на Висшия съдебен съвет. Още повече за първи път имаме състав на ВСС, който вече е избран по последните поправки в Конституцията от 2015 г. където изборът вече е много по-широк и много по-демократичен. Този нов състав ще работи с председателя на ВАС. Така би било логично според мен", коментира държавният глава. 

Във връзка с изпратеното до него отворено писмо от юристи, с което приканват президентът да не разписва указа за неговото назначение, Радев заяви: "В момента проучвам въпроса. Това е много важен въпрос и трябва време за неговото решаване".

Гледайте интервюто на Николай Дойнов с президента Румен Радев на живо ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.