45-годишният овцевъд е настанен в болница

Положителни за антракс са пробите на 45-годишен овцевъд от разградското село Трапище и на две от умрели животни от фермата му.

В Силистренско ваксинираха над 100 животни срещу атракс

В населеното място е обявено първично огнище на заболяването, съобщава Агенция "Фокус". Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция в Разград работят съвместно по случая. Тече и проверка и на Районната прокуратура в Разград.

45-годишният овцевъд е приет в болница „Св. Иван Рилски“ в Разград и се лекува с антибиотик. Четирима души, които са общували с него, са под наблюдение и профилактично приемат пеницилинов препарат.

Спешна ваксинация и карантина заради антракса в Оброчище

Областната дирекция по безопасност на храните е започната незабавна ваксинация на всички животни в населеното място. Забранено е клането и движението от и към населеното място на животни до изтичането 14-дневния имунизационен период.

Сградите и помещенията, в които се отглеждат животни, както и оборудването ще бъдат дезинфекцирани. До този момент животните в село Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.