По думите му в съзнанието на българина то сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя

„Будителите са мисионерите на културата, на морала и свободата”, заяви държавният глава Румен Радев на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на образованието, науката, културата и изкуството, по повод Деня на народните будители.

Отбелязваме Деня на народните будители (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът подчерта, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя. „В други езици такава думата изобщо не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория“, заяви Румен Радев.

БУНТЪТ НА БУДИТЕЛИТЕ: Учените от БАН излязоха на протест

Той благодари и на съвременните будители. "Будителите не са хора само от портретите. Често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти - на тях днес искам да благодаря", каза президентът.

СЪВРЕМЕННИТЕ БУДИТЕЛИ: Д-р Стаменов за смисъла да даряваш живот

По-рано на церемония по повод Деня на народните будители пред президентската институция беше издигнат националният флаг. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.