Те искат по-високи заплати

В Деня на будителите учените от БАН излязоха на протест. Повече от 1000 души се включиха в него. Основното им искане е увеличаване на заплатите с поне 100 лв. 

По темата

Учените настояват и за допълнително заделяне от държавния бюджет на 75 милиона лева за наука и научни изследвания. Искат и до 2020-а бюджетът за наука да достигне 1% от БВП. Освен от липса на пари, протестиращите се възмущават и от липсата на отношение от страна на държавата към техния труд.

На дъното на социалната стълбица - там се поставиха хората с титли и научни звания. Шествието поведе доцентът, който след 35 години стаж стига до там да обикаля кафенетата в търсене на консумативи за залагане на опити.

По данни на синдикатите 30% от научните работници получават минимално възнаграждение, а средната заплата на доцент у нас е 750 лева при средна за страната над 1000 лева. Протестиращите нарекоха това геноцид.

Срещу отлива на кадри в науката се обяви и президентът по време на церемонията за празника.

„Трябва да инвестираме в научни изследвания, в лаборатории, но най-вече - в нашите млади учени. Това е нашият капитал”, заяви Румен Радев.

За да отбележат празника на народните будители, учените поставиха венци пред паметниците на Стефан Стамболов, Васил Левски и светите братя Кирил и Методий. Пред всеки от тях паднаха на колене.

Академиците обещаха да не спрат с протестите, ако управляващите не ги чуят.

Междувременно властта отговори на научния протест с извънреден брифинг на вицепремиер и финансов министър, за да покажат какво им е отношението към образованието и науката. Не омаловажавали протеста, а за наука заложили 405 млн. лева за 2018-а, което е със 120 милиона лева повече от тазгодишните пари в бюджета. За тях обаче всеки учен и всеки институт трябвало да се бори.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.