Поддръжниците на идеята за изграждане на съоръжението блокираха главен път Е-79

Ден на протести за съдбата на Пирин. За пореден път природозащитници се изправят срещу държавата и намеренията за промяна в концесионния договор на ски зона „Банско”.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА КРАЙ СИМИТЛИ ВИЖТЕ ТУК

В същото време край Симитли се проведе друг протест с противоположно искане - да се развива туризмът. Демонстрантите там подкрепят идеята за изграждане на втори кабинков лифт в зимния ни курорт. Според тях еколозите спират развитието на Югозападна България.

Отлагат предложението за промяна на концесията в Банско

Около 19.00 ч. протестът прерасна в блокада на главен път Е-79.

Във вторник екоминистерството отложи решенията за промени в концесионния договор. Министърът на околната среда и водите Нено Димов все пак обеща, че промяна в контракта за развитие на ски зоната ще има, но на по-късен етап.

Самите природозащиници протестираха в София. Те са категорични, че всички трябва да имат право на глас, когато става въпрос за „подаряване на територии”.

Три министерства застанаха зад втори кабинков лифт в Банско

Банско стана тема на коментар и в парламента. По време на обсъждането на законопроекта за физическото възпитание и спорта депутатът от ГЕРБ Георги Марков остро нападна неправителствения сектор.

Борисов: Промени за Банско ще има след изчистване на спорните моменти

Въобразяват си някакви неправителствени организации. Видях ги на снимка - около 37 души застанали и реват пред Министерския съвет. И някой вика: "Ми ще реват, те са власт". Като искат това, да заповядат на терена на политиката. Да спечелят избори и да дойдат тук. Да закриват лифтове, да закрият и метрото, което ГЕРБ построи. Да закрият спортните зали. Да станем не парламентарна демокрация, а анарходемокрация”, заяви Марков. 

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Златина Зехирова/Николай Василковски