Тяхната позиция е, че страната ни трябва да развива туризма на всяка цена

Три министерства застанаха зад втори кабинков лифт в Банско. Поредното обсъждане на съдбата на национален парк „Пирин” обаче премина без някои от природозащитните организации, които от години протестират срещу всеки опит за строителство в планината.

Екозащитници се вдигат на нови протести заради Банско

На обсъждането днес чухме само едната страна - държавата и организациите, които държат на развитието на туризма. Тяхната позиция е, че страната ни трябва да развива туризма на всяка цена.

Борисов: Промени за Банско ще има след изчистване на спорните моменти

По думите на министър Красен Кралев алтернативата на втора кабинка в Банско са 130 автобуса, които трябва да возят туристите.

От другата страна в този спор, който се точи вече 17 години са природозащитниците, които отказаха да участват.

Ще се строят ли нови лифтове в Пирин?

Участниците в дискусията се съгласиха, че промяна в концесията на скизоната „Банско” е наложителна, тъй като в момента не е адекватна към действащото законодателство.

„Границите на буферната зона каквито са били през 2001 година, такива са и днес. Ясно е възнаграждението, което е свързано с приходите, а не с територията”, заяви екоминистърът Нено Димов.

Екоорганизациите, които от години се противопоставят на строителството в планината, обясниха причината да не присъстват на обсъждането.

„Не сме получили покана, но дори и да бяхме получили такава, нямаше да легитимираме нарушаването на 3 европейски директиви и подаряването на част от националния парк „Пирин”, заяви Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Коалицията „За да остане природа в България" все пак изпрати въпроси, свързани с концесионните територии и цената на концесията, и чака отговор.

„Концесионната площ включва територии, които не са собственост на държавата - има на общината, на частни лица, което според мен е скандално”, заяви Тома Белев.

Министър Нено Димов не прие отказа на екозащитниците да присъстват на обсъждането.

„Всички бяха поканени и всеки, който е имал въпроси или желание да каже своето становище, е присъствал тук. Който не е присъствал, за мен просто нямат допълнителни въпроси или допълнителни аргументи”, заяви Нено Димов.

В сряда на заседание на правителството ще се предложи промяна в договора за концесия на скизоната, който да уреди несъответствията с днешното законодателство, обясни Нено Димов. Промените ще дадат на концесионера зелена светлина за втори кабинков лифт, нови ски писти и съоръжения.

„Това е само една от стъпките, по които можем да стигнем до крайната цел - изграждане на втора кабинка. Тя няма да увеличи капацитета на ски зоната, а само ще повиши комфорта на туристите”, заяви Петър Петров, представител на концесионера на ски зона „Банско”.

„Искаме категорично увеличаване и то с километри на писти и лифтове. Така че спортният туризъм и практикуването на зимни спортове да станат достъпни за всеки български гражданин”, заяви спортният министър Красен Кралев.

В същото време за сряда са насрочени два протеста - срещу и в защита на строителството в Пирин.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.