Тя беше увредена при интензивните боеве между правителствената армия и ИДИЛ през 2015 г.

Ирак започна да реконструира обекта, който – преди да бъдат нанесени щети – беше най-голямата петролна рафинерия в страната. Рафинерията беше увредена при интензивните боеве между правителствената армия и екстремистите от ИДИЛ. 

Според министерство на петрола целта е в началото на следващата година един от блоковете на рафинерията, който ще произвежда по 70 000 барела на ден, да започне да функционира., заяви говорителят на министерството Асем Джихад. 

​"Ислямска държава" нахлу в рафинерията "Байджи"

Построена през 1975 г. и разположена на 200 км. северно от Багдад, рафинерията произвеждаше между 250 000 и 300 000 барела дневно, преди силите на ИДИЛ да я завземат през юни 2014 г. Правителствените войски си върнаха контрола върху обекта и град Баиджи през октомври 2015 г. след ожесточени сблъсъци с джихадистите, но на съоръжението бяха нанесе големи щети. 

Вижте какво стана с рафинерията през 2015 г.: 

Град Баиджи беше почти разрушен по време на кампанията на иракската армия за възстановяване на контрола върху градовете и селищата, контролирани от ИДИЛ. През 2016 г. градът беше обявен за бедствена зона от парламента. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.