Причината - неблагоразумни сделки в чужбина могат да застрашат финансовата стабилност в страната

Китай пусна Кодекс за поведение на частните компании, които инвестират в чужбина, тъй като Пекин се стреми да предотврати рискови придобивания. Държавните медии съобщиха днес, че се работи по създаването на черен списък на нарушителите, информира БГНЕС. 

Предложението на най-голямата агенция за икономическо планиране в страната изглежда е най-новата стъпка в правителствената кампания за предотвратяване на прекомерно разширяване на китайските фирми с неблагоразумни сделки в чужбина, които биха могли да застрашат финансовата стабилност в страната.

Две агенции повишиха кредитния рейтинг на България

Публикуваните от Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) насоки съдържат няколко твърди и бързи правила, всъщност сбор от съвети за работа зад граница.

Това включва оставане в рамките на финансовите ограничения и основните компетенции на компанията, избягване на финансиране на дейности с високи заеми, зачитане на местните закони и обичаи и митнически правила и придържане към социално и екологично отговорни операции.

Държавният вестник „Чайна дейли“ съобщи във вторник, че подобен код за държавните предприятия също е в действие, както и черен списък на нарушителите.

Каталунската криза може да доведе до 12 млрд. евро загуби за туризма

Изданието цитира неназован служител на NDRC, който заяви, че насоките и черния списък "ще се превърнат в основни политически инструменти за ограничаване на инвестиционните рискове".

Кодексът ще допълни насоките, издадени през август, които предвиждат правила, ограничаващи инвестициите в индустрии като имущество, спорт и развлечения, се казва в съобщението.

Китай предприе агресивни стъпки през изминалата година, за да спре потока от инвестиции в чужбина, които породиха опасения от изтичане на капитали.

Пускаме онлайн платформа, свързваща европейските общини

По-специално властите гледат към големи частни китайски компании като Wanda, Fosun, HNA и Anbang , които привлякоха върху себе си вниманието поради опасенията, че са натрупали опасни нива на задлъжняване с десетки милиарди долари по понякога изглеждащи само привидно атрактивни чуждестранни инвестиции.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.