"Това показва подобрена оценка за външните ни финанси", написа Бойко Борисов във Facebook

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB-/A-3' от 'BB+/B'.

„Повишената оценка на анализаторите отразява засилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията”, написа във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Агенция Fitch също повиши дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута на 'BBB' от 'BBB-'. Перспективата и на двата показателя е стабилна.

Според S&P Global Ratings рисковете, свързани със съществена и внезапна промяна във финансовите потоци, идващи от чужбина, и в частност преките чуждестранни инвестиции, са намалели значително. Публичните финанси също са оценени като стабилни и защитаващи валутния режим.

Стабилната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг. Очакванията за растежа на икономиката са подобрени, а фискалната политика е оценена като консервативна.

 "Добрата новина е, че и светът оценява, че това, което се случва в българската икономика и финансова система е положително. Това дава основание да се счита, че България е добро място за инвестиции, затова и Standard & Poor's оцени България с инвестиционен кредитен рейтинг", коментира министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от Агенция "Фокус". 

„Това за обикновения човек, означава повишено доверие на международните инвеститори в страната. Означава потенциал за поддържане на ниски лихвени равнища както за бизнеса, така и за домакинствата, а и като цяло атестация за процесите, които протичат в страната“, допълни още той. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.