Те са хванати край Одрин

Турските власти са заловили голяма група мигранти и бежанци. Общо 343-ма души се подготвяли да преминат нелегално през границата в България и Гърция, предаде БТА.

Групата била разкрита при контролни обходи на екипи на гранични войски и на войници от 54-а механизирана пехотна бригада към жандармерията.

Част от бежанците се укривали в околностите на селата Боснакьой, Йени Кадън и Орхание край турско-българската граница. Друга група се укривала в околностите на Ипсала/Кипи край турско-гръцката граница.

Защо отказват гражданство на една от първите бежанки у нас?

Бежанците били от най-различни националности - сирийци, палестинци, афганистанци, иракчани, от Мароко, Либия, Алжир, Шри Ланка и Непал.

След проверка на самоличността те били предадени на Дирекцията по миграция в Одрин.

На 800 км на запад, на границата между Сърбия и Хърватия, бежанци издигнаха палатков лагер. Те се опитват да продължат към Западна Европа, но са спрени от хърватската полиция.

Мигрантите са категорични, че ще останат на това място докато не отворят границата. 

По официални данни, в лагери на територията на Сърбия се намират около 4500 бежанци. Така нареченият Балкански път беше затворен през 2016 г., когато Турция се съгласи да спре потока от бежанци в замяна на премахване на визите за турски граждани. Мигранти обаче продължават да пристигат в Сърбия, включително и през България. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.