В планината са изградени над 21 км лифтове и влекове

Спорове за бъдещето на природен парк „Витоша”. Достъпът до планината и остарелите съоръжения противопоставиха общинари, екозащитници и „Витоша-ски” - дружеството, което управлява лифтовете и пистите.

Във Витоша има над 21 километра лифтове и влекове. През годините в планината са построени 6 лифта. Към днешна дата работят само 3: Симеоновският, който може би е едно от най-остарелите съоръженията в Европа, Драгалевският лифт и Лалето, което е последната надежда на скиорите и сноубордистите.

От фирмата, която управлява съоръженията искат изменение в Плана за управление на Витоша, за да могат да обновят лифтовете.  Според юристи, обаче, ремонти могат да се правят и сега.

Общинар: Няма да се строят хотели на Витоша, само подмяна на съоръженията

Сегашният План за управление на Витоша забранява каквото и да било ново строителство в планината. Именно това според фирмата собственик на съоръженията е причината те да са в плачевно състояние. За ремонта на лифтовете трябва да се подменят носещите стълбове. Това обаче според юристите на  „Витоша Ски” се води ново строителство и сегашният план го забранява.

„Реално погледнато техниката се е променила и ние не можем да стъпим на старите стъпки. Дори да стъпим на старите стъпки, ние не можем да дадем същия параметър на фундамента. Реално стъпките ще бъдат много по-малко от старите стълбове. Не можем да то направим, тъй като не може да изключим новите стъпки от горския фонд. Това е пречката, около която се обединиха всички”, обясни адвокат Петър Петров.

Управляващи искат промяна на плана за управление на парк "Витоша"

„Всеки може да отвори Закона за горите чл. 54, ал.1 т.6 там пише, че без промяна на предназначението, могат да се изграждат фундаменти на стълбове, на лифтове, на съществуващите съоръжения. Това е записано и е реално. В момента няма законови пречки да се променят съоръженията. Много моля това да бъде ясно. Това е нежелание от страна на инвеститора да ги подмени”, обясни Любомир Костадинов, природозащитник.  

Построен през 1962 г. Княжевския лифт работи над София 30 години, до 1992 г., когато след авария спира, за да не заработи никога повече. Дължината на трасето е близо 2 км, като е можел да качи до Копитото 600 души на час.

И още малко хронология през последните 26 години Княжевският лифт се използваше само за място, от което София се вижда отлично. През това време той беше разрушен и разграбен. А есента на миналата година беше напълно затворен.

Ще ходим до Витоша с електровелосипед

Затова според инвеститорите не се изключва и идеята за доизграждане на лифтове, за да имало ред в планината. А от общината от своя страна обещаха – във Витоша няма да се строи.

„Възможност за модернизация и развитие на ски съоръжението при стриктно и ясно оказано правило, че ние няма да допуснем строителство, нова леглова база на хотели, на хижи”, обяснява Ботьо Ботев, общински съветник от ГЕРБ.

А за да стане по-достъпна планината, от общината пуснаха повече автобуси и разпоредиха – комисия ще проверява състоянието на съоръженията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.