Повод стана писмо на левицата, изпратено до премиера Бойко Борисов

Спорове за Луков марш в парламента. ГЕРБ и БСП влязоха в пререкания по темата за предстоящия марш и Народния съд.

Повод за острата реакция от страна на управляващите стана писмо на левицата, изпратено до премиера Бойко Борисов във вторник. В него се заявява: „Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно престъпление”. Писмото завършва с думите: „Днес, г-н премиер, вие сте изправен пред избора или да реабилитирате фашизма, или да се изправите срещу него”.

Необходим ли е бил Народният съд от 1945 г.?

Часове по-късно от БСП уточниха, че цялата тази позиция не е била съвсем стикована с ръководството на партията, а целта на писмото е категорично разграничаване от Луковия марш.

Луков марш стана повод за напрежение в центъра на София

Днес левицата категорично отказа да коментира темата.

„Днес ръководството на БСП е в ситуация, в която пропагандира тезата, че има два вида политическо насилие – лошо от преди 9 септември 1944 и добро - след 9 септември 1944 г. Този двоен стандарт и изявите на БСП по тази тема от последните месеци, ни дават основание да считаме, че в самата партия тече дебат за това дали политическото насилие може да бъде използвано като инструмент за постигането на определени политически цели. Премиерът Борисов и ГЕРБ никога не са се солидаризирали с Луков марш, за да се разграничават от него”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Въпросът с това изречение в декларацията беше изчистен още в рамките на вчерашния ден. Мога да ви пожелая весел празник”, заяви пред журналисти Жельо Бойчев от БСП.

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Единствената тема, по която левицата пожела официално да говори, е внесената от тях кандидатура за нов шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. В дневния ред на депутатите е също законът за здравето и подпомагането на земеделците в България.

Темата за Луков марш - и в Министерския съвет. Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев призова политическите партии да не спекулират с темата, защото това би навредило на имиджа на страната ни в момента. И поиска събитието да бъде отменено.

А то ще се проведе по нов маршрут и с нов начален час, обявиха организаторите. Заради европредседателството сборният пункт преди началото на факелното шествие ще е на площад „Независимост”. От Столичната община са категорични, че има забрана за провеждането на марша и действията на участниците ще са неправомерни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.