Десетки хиляди са те в първите месеци след 9-и септември

Имената на 7526 души са записани на Мемориала в центъра на София в памет на репресираните от комунистическия режим. Това са хората, които са намерили смъртта си, след като са осъдени от Народния съд.

На 1 февруари почитаме жертвите на комунистическия режим

Някои от тях са убити преди да чуят присъда. Други са оцелели, но в паметта си пазят ужасите от онова време.

Председателят на репресираните от комунистическия режим Драго Михалев припомни, че на 1 февруари 1945 г. са произнесени присъдите на първи и втори състав на т.нар. Народен съд, с който са осъдени регентите на царството, депутати, министри и съветници от четири български кабинета. Късно вечерта 89 души са натоварени на камиони, като шестима от тях са починали по време на качването си в превозните средства заради понесените изтезания. Осъдените са закарани на гробищата, където са разстреляни в една яма от бомбардировките.

Комунизмът влиза в учебната програма

„Народният съд е една от кулминациите на терора, а той започна още на 10-11 септември масово и глътна живота на 30 хиляди души преди да започне Народният съд”, припомни Никола Даскалов, който е син на един от убитите. Заедно с Тодор Анастасов, двамата също са станали жертва на режима, който ги е пратил в Белене. Двамата припомниха и нещастната съдба на 12-годишно дете, което е вкарано в лагера по същото време като тях.

АНАЛИЗ: Болшевишката революция - кланица или хляб за бедните?

Присъстващите подчертаха, че трябва да си спомним, че режимът е бил едно „беззаконие”, чиято цел е била да превърне българите в „безволева тълпа”. 

Нарисуваха лика на Георги Димитров върху паметник на жертвите от комунизма

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.