Според доцента борбата с корупцията у нас има изключително ниска ефективност

През последните 15 години не е възможно да се създаде правителство, което да не е зависимо от пряк олигархичен натиск. И тук не става дума за това, че някакви лоши хора зад сцената натискат добрите хора на сцената. Напротив – имаме симбиоза между висшата политическа класа и корпоративната класа зад сцената”. Това каза доц. Огнян Минчев, председател на Управителният съвет на Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International). Той коментира световната класация - индекс за възприятие на корупцията, която се изготвя всяка година от асоциацията.

България подобри позицията си в индекса за корупцията по света

Доц. Минчев поясни, че се говори за възприятие на корупцията, тъй като тя не може да бъде измерена. Индексът обаче адекватно отразявал положението в България.

Понятието за корупция губи своето съдържание напоследък. То отбелязва отклонение от нормата, а въпросното отклонение вече стана правило на самия връх на държавата и на корпоративния бизнес”, коментира още доц. Минчев.

Според него в страната ни не се случва нищо съществено за подобряване работата на институциите и за осветляване на бизнеса.

Борбата с корупцията има изключително ниска ефективност в България”, смята още Минчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.