Разговорът идва непосредствено преди съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и специализираните служби

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с Гинка Върбакова – собственик на компанията, която купува ЧЕЗ. Все още не са ясни причините, поради които бизнесдамата е поканена в Министерския съвет.

ГИНКА ВЪРБАКОВА ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA: Досега никой не ни потърси да попита кои сме

Разговорът ще се проведе непосредствено преди съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и специализираните служби в четвъртък. На него ще бъдат изслушани всички инситутиции, които проверяват продажбата на ЧЕЗ.  

Пред депутатите ще докладват ДАНС, комисиите за защита на конкуренцията, за финасов надзор и за енергийно и водно регулиране

СКАНДАЛЪТ "ЧЕЗ": Официалната информация за сделката скара ГЕРБ и БСП

На заседанието ще бъде поканен и представител на президента.

Междувременно стана ясно, че Борисов и чешкият му колега в оставка Андрей Бабиш са обсъдили сделката в телефонен разговор, провел се в сряда вечерта. 

Борисов поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство. Бабиш пък уверил, че е изискал доказателства, които да разсеят притесненията около сделката.

Румен Радев: В скандала с ЧЕЗ жертвата не е властта

„ЧЕЗ Груп” също искала информация, но за „Инерком”. Съветът на директорите на чешкото дружеството е потвърдил, че са направени множество проверки на потенциалния купувач от България и неговите източници на финансиране. Проверките не са разкрили никакви проблеми.

Двамата премиери заявиха, че нямат и не са имали каквато и да било връзка със сделката или дружеството купувач.

Миков: Държавата трябва да се върне в дружества като ЧЕЗ

Борисов помоли чешкия си колега за съдействие за контакт с ръководството на ЧЕЗ в случай, че държавата реши да изкупи дела на ЕРП-то.

От своя страна чешкият премиер обърна внимание, че договори вече са били подписани.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.