Той се засегнал от думи на министър-председателя

Руският патриарх си тръгна огорчен от тридневната си визита у нас. Това стана ясно преди излитането му от правителственото летище. Патриарх Кирил се засегнал, че в официалното политическо говорене приносът за българското Освобождение на войниците на Финландия, Литва и Полша бил наравно поставен със заслугите на руските войни.

Радев към Руския патриарх: Близки сме и заради и църквите

При срещата на патриарх Кирил вчера с премиера Бойко Борисов, министър-председателят отчете ролята и на другите държави, освен Русия, в сраженията на Руско-турската освободителна война. Това стана повод Патриарх Кирил да реагира остро.

Имало ли е заплахи към патриарх Кирил във Facebook?

За президента Румен Радев обаче руският духовен лидер се изказа похвално. Двамата се срещнаха късно следобед на „Дондуков 2”.
 

„Много ме огорчи това, че според официалното говорене на държавниците, наравно с Русия същата роля са играли и Полша, и Литва, и Финландия. Нито в историята на Полша, нито в историята на Финландия, има тази страница, свързана с Освобождението на България.

Борисов: Нашата политика на Балканите не е насочена срещу Русия

А историята за Освобождението на България е написана с кървави букви в историята на Русия. И затова много ми се иска тази история за София да изчезне от политическата реч в България.

Лъжовните исторически интерпретации не трябва да се оправдават с никаква политическа коректност”, каза патриарх Кирил.

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

Той добави: „Президентът Радев е интелигентен човек, православен, обича своята родина, струва ми се открит за диалог, дай, Боже, таква политици да набират сила, защото... е много важно от страна на България да има хора, с които в Русия с удоволствие да си общуват”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.