Данните не на 50, а на близо на 90 милиона потребители, са били взети от фирмата "Кеймбридж Аналитка"

Засегнатите от скандала с неправомерно използваните лични данни на потребители на Facebook са повече, отколкото се предполагаше. Данните не на 50, а на близо на 90 милиона потребители, са били взети от фирмата "Кеймбридж Аналитка". 

Facebook променя настройките за сигурност на потребителите

Компанията пуснала анкета в социалната мрежа, на която отговорили 270 000 души. Чрез нея тя получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели.

Маркетингов трик подведе хиляди потребители на Facebook

Това се е случило преди британската фирма да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп. 

Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания по скандала в Сената. 

Голяма част от тези 87 милиона души не са давали на Фейсбук позволение да ползва данните им. Търговците на информация са използвали позволението на около 300 хиляди души за достъп до профилите им, а останалите са събрани от техните приятели във Фейсбук. Шефът на социалната мрежа Марк Зукърбърг разкри и още един проблем със сигурността. Функцията, позволяваща потребителите да търсят други хора в мрежата чрез имейл адрес или телефонен номер е била използвана за злоупотреби, като данните са били свързвани с такива от други социални мрежи, за да се разберат подробности за хората чрез техните фейсбук профили.

Показанията на Марк Зукърбърг по скандала ще бъдат дадени пред две отделни комисии на Конгреса. Всички проблеми на компанията доведоха до широко тиражирани спекулации, че Зукърбърг е изпуснал контрола над Фейсбук. Един от големите инвеститори в комапнията дори поиска той да се оттегли. Правилата на Фейсбук са написани така, че милиардерът не може да бъде уволнен от позицията си на директор на управителния съвет, а единственият начин е сам да напусне. Нещо, което той не възнамерява да направи.

АНКЕТА: БИХТЕ ЛИ ИЗТРИЛИ ПРОФИЛА СИ ВЪВ FACEBOOK ЗАРАДИ СКАНДАЛА С ЛИЧНИТЕ ДАННИ? ГЛАСУВАЙТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.