Концесионерът заяви, че приветства решенията на световната организация, каквито и да са те

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че новото решение на ЮНЕСКО разрешава в Банско да се разшири ски зоната. Вчера комитетът за национално наследство на ЮНЕСКО  взе решение, че България може да развива ски туризъм, ако това не уврежда обектите под закрила в националния парк.

ЮНЕСКО: Разширяването на ски инфраструктурата на Пирин е позволено

Вицепремиерът се върна от Бахрейн и заяви, че променил нагласите в комитета за световното наследство на ЮНЕСКО. Според него така световната организация одобрява решението на правителство за промяна в плана за управление на Пирин.

„Това решение беше променено... Абсолютно се разрешава изпълнението на това решение. С други думи изграждането на ски-съоръжение на територията на Банско в буферната зона”, каза Симеонов.

Друг стар спор между природозащитници, държавата и инвеститорите - трябва ли да има екооценка на целия план за управление на Пирин или само на отделните инвестиционни намерения в планината. Според вицепремиера от ЮНЕСКО сложили край на спора.

Протест срещу строителството по Черноморието и в Пирин

„Ще се извършва екологична оценка само на ски съоръженията, защото така изискват българските закони, такова е и решението, което донесохме от Бахрейн”, каза вицепремиерът.

Еколозите и днес атакуваха и прочетоха различно решението на ЮНЕСКО. "Моля да погледне внимателно краткия текст, който вчера одобри Комитетът на ЮНЕСКО и да покаже къде пише, че е разрешено да се прави каквото и да било", казаха те.

 И все пак по темата за екооценките в Пирин предстои да вземе решение и върховният административен съд.

„Решението на българското правителство е изцяло законосъобразно. Смятаме, че и ВАС ще го каже”, заяви Мирослав Калугеров от ГД Оперативна програма „Околна среда”, МОСВ.

„Зелените” показват документи на ски-федерацията

Вицепремиерът  не отрича, че е успял да наклони везната в полза на държавата.

„Успяхме да съберем 11 подписа в подкрепа на променените. Членове и клаузи от първоначалното решение”, каза той.

Според еколозите позицията на ЮНЕСКО е отслабена и разколебана заради вмешателство на българското правителство.

От "Юлен" - концесионерът на ски-зона Банско - заявиха, че приветстват решенията на ЮНЕСКО, каквито и да са те.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.