За това се договориха лидерите на четирите страни на среща в Солун

Лидерите на България, Сърбия, Гърция и Румъния договориха нови инфраструктурни проекти по време на срещата си в Солун в сряда. Четирите страни ще представят конкретните идеи и ще кандидатстват за финансиране на срещата на върха в София следващата седмица. На нея ще присъства и Китай.

Българският премиер Бойко Борисов обяви, че е взето решение за изграждане на мащабен проект за свързване на магистралите, железопътните линии и пристанищата на четирите държави. Според Борисов подобен „транспортен пръстен“ ще донесе допълнителни приходи, които ще се разпределят между четирите страни.

Да направим като едно гише. Където и да обложиш стоката, където и да си, да имаш целия пазар. Единна такса. За да можем да улесним максимум товарите, да можем да вкараме от Африка и Азия товарите. Не мигрантите, а товарите, през нашите пристанища. Така ще свържем Варна, Бургас, Констанца, Букурещ, Русе, Александруполис, Кавала, Солун", обясни премиерът.

Надеждата на българското правителство е в началото на 2019 г. да заработи така наречената тол система по българските пътища първо за автомобилите, а след това и за тежкотоварните камиони.

Борисов допълни, че София, Букурещ и Атина могат да настояват за приемането на Сърбия в ЕС, но има критерии, които западната ни съседка трябва да изпълни.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас определи приключилото българско председателство на Евросъюза като изключително успешно, като подчерта, че това всъщност е било едно „балканско председателство“.

През 2015 и 2016 г. изпитахме бежанската криза и икономическата криза в Гърция, а 2017 г. беше трудна за региона със сериозните политически кризи в Албания и Македония“, поясни той. И допълни, че страната му подкрепя идеята за приемане на България и Румъния в Шенген.

За Сърбия тази среща е много важна. Важно е да имаме подкрепата на тези три страни приятели – Румъния, България и Гърция, защото ще работим заедно за много проекти”, коментира от своя страна сръбският президент Александър Вучич.

Той обясни, че по време на срещата са обсъдени редица проекти за енергийната и транспортна свързаност между страните. България и Гърция предложиха нещо, за което не сме говорили досега – общите приходи, свързани с транспорта. Мисля, че и четирите страни ще имат печалба, добави той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.