С тях е и лидерът на БСП Корнелия Нинова

Протестиращите срещу умъртвяването на животни в Странджанско опитаха многократно да щурмуват сградата на Министерския съвет в сряда. Полицията ги спря с жива верига.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Фермери се събраха на жълтите павета, за да изразят недоволството си от случващото се в опита на властите да спрат заразата от чума. При тях преди щурма пристигна и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че правителството така и не е успяло да даде доказателства за наличието на чума по овцете.  

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ

Животновъдите са категорични, че протестите няма да спрат, докато исканията им не бъдат изпълнени. Те донесоха тонове мляко, което разляха на жълтите павета пред сградата на МС, блокирайки движението. Запалиха и вълна от овцете си.

МЛЯКО ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА: Животновъдите на протест пред МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

В разгара на демонстрацията фермерите обявиха, че ако земеделският министър не подаде оставка до ранния следобед в сряда, ще пристъпят към гражданско неподчинение.

Преди минути министър-председателят Бойко Борисов прие техни представители на среща.

"Всичко, което се прави с животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика". Това каза Борисов сутринта в началото на заседанието на кабинета.

Борисов: Не спрем ли чумата сега, загива целият сектор (ВИДЕО)

Премиерът призова да се предприемат всички възможни мерки, за да се спре заразата, защото всичко, което се прави сега е малко, а ако се допусне разпространението на чумата, има сериозна опасност да загине целият сектор и в продължение на три години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло. Според Борисов това ще изправи страната ни пред катастрофа.

ФЕРМЕРИ СРЕЩУ ФЕРМЕРИ: Част от животновъдите против протеста на останалите в бранша

„Веднага подгответе стада. Подгответе се с парите, за да могат хората да си вземат овце. Колкото и да струва, сега е малко, После пораженията ще се измерват в стотици милиони”, коментира Борисов на заседанието на кабинета. Вземете всички мерки за дезинфекция”, заръча министър-председателят.

„Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно необосновано и не може да бъде изпълнено. Претенциите на протестиращите са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди. Те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната. Всички останали, както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство казаха, че не споделят това, което НОКА искат“, обясни сутринта земеделският министър Румен Порожанов.

ПОД КАРАНТИНА: Засилен контрол около селата със заразени животни

Той коментира, че всеки има право да протестира, но държавата разполага с определен бюджет. 

Във вторник Порожанов каза, че няма нарушение на нито една издадена заповед за евтаназия и твърди, че обезщетенията, които ще вземат собствениците на животните, са напълно достатъчни.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.