Президентът все още не е коментирал разтърсващия скандал

Франция е във вихъра на най-големия политически скандал, откакто Макрон беше избран. „Беналагейт” започна след публикуването на видео, показващо как служител от охраната на президента бие демонстранти.

Еманюел Макрон предприе реорганизация в Елисейския дворец

Сюжетът около скандалното поведение на президентския охранител Александър Бенала продължава да се сгъстява. В-к "Либерасион" публикува  нов видеозапис как мъжът и жената, върху които Бенала оказва насилие, преди това замерят органите на реда с бутилки. Три видеоклипа, публикувани в интернет от миналата сряда насам, провокираха истинска политическа буря. На всеки от тях се виждат брутални арести на демонстранти на 1 май.

Президентът Макрон все още не е коментирал скандала, но говорителят на френското правителство обяви, че той е твърдо решен да установи истината.

"Вчера президентът заяви, че е шокиран от кадрите и смята подобно поведение за неприемливо и че в републиката никой не стои над закона и никой не може да действа безнаказано”, заяви говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво.

Двамата сътрудници на Макрон, задържани за побой, остават в ареста (СНИМКИ)

Макрон нареди реорганизация на канцеларията си и така на практика призна пропуски. Александър Бенала  беше уволнен. Срещу него се води разследване. На фона на лавина от критики за бавна реакция на президентството бяха уволнени още 4-ма души - Венсан Краз, който е работил за партията на Макрон и е бил с Бенала в деня на протестите, и трима полицаи, заподозрени, че незаконно са предали на охранителя видеозаписи от събитията. Паралелно с това днес пред парламентарна комисия се изправи вътрешният министър Жерар Коломб, утре той ще отговаря на въпросите и на сенатска комисия. Коломб прехвърли отговорността по случая.

"Г-н Бенала не е част от подчинените ми. Канцеларията на президента и полицията разполагаха с цялата необходима информация за предприемане на действия, посочените факти бяха разгледани на подходящото ниво и не съм се занимавал повече с този въпрос”, каза вътрешният министър.

Френската полиция прочисти голяма територия в Нант от лагер с 450 мигранти (ВИДЕО+СНИМКИ)

На разпит в парламента се яви и шефът на парижката полиция - Мишел Делпюеш. Заради аферата Бенала френският парламент отложи за неопределен период разглеждането на конситутционните промени. Скандалът едва ли можеше да се случи в по-лош момент за Макрон, чийто рейтинг на одобрение падна до рекордно ниските 39% миналата седмица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.