Това може нанесе удар по авторитета на правителството, смятат експерти

Пристигането на руския президент Владимир Путин на сватбата на 53-годишния министър на външните работи на Австрия Карин Кнайсел през уикенда може да нанесе сериозен удар по имиджа на австрийското правителство, пише в. „Таймс“, цитиран от БГНЕС

Путин покани Тръмп в Москва

Визитата на Путин трябва да демонстрира укрепващите връзки между Москва и Виена. Кнайсел беше назначена за министър на външните работи през декември, тя е от дясната Партия на свободата. Неин съпруг ще стане 65-годишният бизнесмен Волфганг Майлингер.

Сигурността на празничното събитие ще бъде осигурявана от австрийски командоси.

Русия е предложила на САЩ да си сътрудничат за Сирия

Партията на свободата е в коалиционното правителство с Австрийската народна партия. През 2016 г. ПС подписа споразумение за сътрудничество с пропутиновата партия „Единна Русия“. Тя призовава Евросъюза да отмени санкциите срещу Русия. От партията са се изказвали нееднократно положително за Путин за неговата позиция по отношение на традиционните ценности и борбата с международния тероризъм, отбелязва „Таймс“.

Неотдавна австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че Австрия е готова да стане мост между Русия и западните държави.

СКАНДАЛ В САЩ: Тръмп поканил Путин във Вашингтон

Според преподавателя по политически науки в университета в Инсбрук Герхард Мангот визитата на Путин в Австрия има няколко стратегически цели.

„Първо, това е стремежът на Путин да си създаде образ, който да показва, че той не се намира в политическа изолация – него много го очакват в Австрия. Второ, той иска да поддържа австрийската Партия на свободата, която симпатизира на Москва“. 

В същото време според Мангот пристигането на Путин ще нанесе удар по авторитета на австрийското правителство, особено в момент, когато страната председателства Европейския съвет.

„Това вреди на стратегията на канцлера Курц, който иска да позиционира Австрия в качеството на честен и непревзет посредник между Европа и Русия. Но никой няма да повярва в това. Австрия изглежда като троянски кон, който представлява интересите на Русия“, смята политологът. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.