Сега всички погледи са насочени към Италия

Гръцкият премиер Алексис Ципрас определи краят на европейската спасителна програма като "Денят на освобождението". В понеделник Европейската комисия официално сложи края на дълговата криза в Еврозоната. 

Думите на Ципрас звучаха на фона на брега на остров Итака - там, където Одисей се завръща след 10-годишно странстване, описано от Омир.

Премиерът заяви, че краят на спасителната програма е край на съвременната гръцка "Одисея".

"За родината ни днес изгрява нов ден! Рецесията, съкращенията и социалното опостушаване най-накрая свършиха", добави още той.

Гърция излезе успешно от последната си спасителна програма

Сега всички погледи са насочени към Италия - третата по големина икономика в Еврозоната.

Бавният растеж на Италия от присъединяването към еврото означава, че страната не може да се справи с огромния си държавен дълг, натрупан преди промяната на валутата.

В момента дългът на Италия е близо 134% от БВП.

С идването на новото популистко правителство на власт, чиито представители говорят за напускане на еврото и атакуват Брюксел за бюджетните съкращения, проблемите до този момент само се задълбочават. 

Конте: Парите за компенсациите от трагедията в Генуа са недостатъчни

След трагедията със срутилия се мост в Генуа, Рим атакува Брюксел с искане за отслабване на политиката за до 3-процентен бюджетен дефицит, наложена от европейските договори.

Това накара доходността по италианските облигации да се доближи до нива близки от разгара на дълговата криза.

От Еврокомисията изключиха вероятността Италия да е следващата страна, която ще има нужда от спасителен план, но признаха, че страната трябва да бъде наблюдавана.

ДЕН НА ТРАУР: Италия почита загиналите при срутването на моста

"Ще прегледаме италианския бюджет в контекста на европейския семестър. Правилата трябва да се изпълняват от всички, не трябва да забравяме, че тежестта на италианския държавен дълг е огромна", заяви Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансови въпроси.

Италианското правителство трябва да представи бюджета си през октомври - първият тест, както за популисткото правителство, така и за Европейската комисия.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.