Това е пореден пропуск в работата на граничните власти на столичния аеропорт

Отново пропуск в сигурността на Летище София. Пътници от Ливан са влезли на европейска територия без проверка на багажа. Инцидентът се случва преди седмица, но за него се разбра едва днес от вътрешни източници. 

Самолет излетя от Летище София без проверка

Самолет от полет "FB 814" на авиокомпания „България ер” излита от Бейрут на 3 септември, малко след 4.00 часа. Пътниците трябва да стигнат до Лондон с полет, който има прекачване в София. Според правилата, тъй като се смята, че пътниците идват от трета държава – рискова територия, ръчният им багаж трябва да бъде повторно проверен тук. Това обаче не се случва. 

Случаят с непроверения самолет на Летище София стигна до главния прокурор

За NOVA от "Гранична полиция" обявиха, че в подобни случаи отговорността е изцяло в ръцете на Летище София, тъй като когато става въпрос за транзитни полети, пътниците не преминават паспортен контрол.

В официална позиция за NOVA от Летище София обявиха, че признават, че има пропуск. Според тях обаче са реагирали изключително бързо и не е била застрашена сигурността. По думите им пътниците са се смесили с вече проверени такива и така се е стигнало до пропуска в сигурността.

Експерти обаче припомнят, че това е поредният инцидент на Летище София. През 2017 година се заговори за трафик на хора с участието на граничари, като се спрягаха дори суми от 6000 до 10 000 за трафик на човек.

Година по-късно на столичното летище кацна цял самолет, който не беше проверен, а няколко месеца по-късно частен самолет излетя от територията на Летище София, също без да бъде проверен. Очакват се реакциите на институциите през следващите дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.