Хората обаче са песимисти за качеството на образованието

75% от българите смятат, че коланите действително помагат за безопасността. Мнозинство от 66% подкрепя коланите да станат ефективно задължителни в междуградските автобуси. Това показва редовното изследване на „Галъп интернешънъл”. 16 на сто от анкетираните са против, а 18% не могат да преценят кое е по-доброто решение. 

Очевидно е, че общественото мнение е узряло за идеята, която на няколко пъти беше на практика отложена заради липса на политически действия, посочват социолозите.

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците

Изследването обхваща и друга актуална тема през септември – образованието, където се отчита нарастващ песимизъм. На въпрос „Според Вас, като цяло, накъде върви образованието в училищата в България в последните години, към по-добро или по-лошо?“ 16% от интервюираните дават положителен отговор. За сметка на това, негативният дял отговори е 63%. 21% не могат да преценят. Резултатите са по-неблагоприятни в сравнение с аналогично изследване преди няколко години.  През 2012 г., в аналогичен сондаж 23% са отговорили позитивно, а 48% негативно.

По-оптимистично настроени са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. Сред най-възрастните песимистичните оценки и очаквания са норма.

На въпрос „Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?“, през 2018 г. 41% отговарят „да следват в чужбина“. 38% отговарят „да следват в България“. Данните изглеждат сходни и по-неблагоприятни за българското висше образование спрямо тези от 2012 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.